zaterdag 19 mei 2012

CERERE UNICĂ DE PLATĂ PE SUPRAFAŢĂ 2012

Fermierii vor primi mai mulţi bani drept subvenţii pentru culturile vegetale, iar pentru crescătorii dce animale se anunţă noi programe de finanţare. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că din octombrie se vor da bani şi în avans.

În sectorul vegetal, subvenţia pe suprafaţă va creşte de la 131 de euro/hectar la 190 de euro/hectar, iar de această creştere vor beneficia 1,2 milioane de fermieri, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă în care şi-a prezentat activitatea la împlinirea unui an de mandat. „Din 16 octombrie până în primele zile ale lunii decembrie se va acorda un avans la subvenţie, în valoare de 43 de euro/hectar, şi sperăm ca până la 15 martie 2012 toate plăţile să fie încheiate“, a arătat ministrul. Cât priveşte subvenţiile pentru motorină, Tabără a arătat că a fost sprijinită astfel achiziţia a 247 milioane de litri, de cdare au beneficiat 9.000 de fermieri.

Toţi banii sunt pregătiţi În sectorul zootehnic, se dau subvenţii de 40 de lei/cdap pentru oi şi capre şi de 410 lei/cap pentru bovine. „Pentru fiecare tip de subvenţie sunt pregătiţi banii necesari“, a precizat Tabără. El a mai anunţat că săptămâna viitoare va discuta, la Bruxelles, demararea unui „sistem special de creditare pentru agricultorii din sectorul privat, din fonduri ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care va semăna cu ceea ce a fost programul «Fermierul»“.

Geen opmerkingen: