De president van de Camera Imobiliara Belgia Romania stelt Romania voor als de « Silicon Tiger »
Als eerste in de reeks willen we een reportage voorstellen van Nico Schoofs, Vacature, De Financieel Economische Tijd, die bij ons over de vloer kwam om zijn reis voor te bereiden. De reis werd een bijzonder succes....
In het dorp Jucu de Sus hobbelen paard en kar over onverharde wegen.. Tien kilometer verderop investeert gsm-producent Nokia in een fabriek van 60 miljoen euro, op termijn goed voor 3.500 banen. “Misschien vertrekt Nokia binnen tien jaar naar Azerbeidjan. We moeten zien dat we klaar zijn.”
tekst Nico Schoofs
“Willen jullie mijn varkens niet fotograferen? Wij oudjes winnen niet veel bij de komst van Nokia. De fabriek ligt te veraf. De infrastructuur verbetert wel. En mijn buur verhuurt zijn huis aan werknemers van Nokia. Ik kan dat niet, ik heb niet genoeg plek. Ik heb dertig jaar als loodgieter gewerkt, en hou daar nu een pensioen van 600 euro per maand aan over.”
“Dankzij de investering van Nokia kunnen we nu riolering aanleggen in het dorp, en de wegen asfalteren. Er zitten nog steeds tachtig gezinnen zonder gas en stromend water, daar willen we aan verhelpen. We bouwen een cultureel centrum. De school huist nu nog in een verouderd kasteel. We willen een nieuw gebouw. En we werken aan de verlichting van de hoofdweg.”
21 kilometer buiten Cluj-Napoca staat de tijd stil. In Jucu de Sus, een dorp van 4.500 zielen, hobbelen oude Roemenen op paard en kar over onverharde wegen. Een krasse dame leunt op haar bezem. Achter haar wappert een lappendeken aan was. Voornaamste bronnen van inkomsten in Jucu de Sus: de kweek van paprika’s, tomaten en aubergines. Zo’n tachtig gezinnen leven er nog zonder gas en stromend water.
Plaatjes die binnenkort alleen nog in musea te bewonderen zijn? Uitgerekend op een tiental kilometer van deze dorpskern bouwde de Finse gsm-gigant Nokia in geen tijd een nagelnieuwe productiefabriek. Nokia investeert 60 miljoen euro in de fabriek, goed voor zo’n 3.500 banen tegen eind 2009.
De fabriek zal hoofdzakelijk goedkope gsm’s assembleren voor drie snelgroeiende exportmarkten: Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het sterke aanbod aan ingenieursstudenten van de technische universiteiten in Cluj-Napoca, die maar een kwart kosten van hun West-Europese collega’s, trok Nokia evenzeer aan. Maar ook de nabijheid van Nokia’s Hongaarse vestiging bleek een troef. De Amerikaanse firma Bechtel bouwt intussen een Transsylvanian Motorway, een viervaksbaanproject ter waarde van 3 miljard dollar. Die snelweg zou de reistijd naar Hongarije halveren tegen 2013.
“De grondprijs per vierkante meter steeg al van 5 naar 100 euro.”
De provinciale overheid van Cluj biedt Nokia 94 hectaren aan voor de uitbouw van een ‘Nokia Village’ met toeleveranciers. Dit industriële park, Tetarom III gedoopt (‘Transylvania – Equipment and Advanced Technologies manufactered in Romania’, en het derde in zijn soort) vertegenwoordigt een totale investeringswaarde van 200 miljoen euro.
Drie toeleveranciers van Nokia kondigden al officieel aan zich te zullen vestigen in het Nokia Village. Het Chinese BYD Romania Electronics is goed voor 20 miljoen euro, en 2.000 banen. Hansa Print, de grootste Finse drukkerij, zal er de gsm-handleidingen verzorgen. Stora Enso levert de dozen. De laatste twee bedrijven brengen nog eens 20 miljoen euro en 500 banen.
De bekendste naam in Tetarom I (gestart in 2002, 32 hectaren) is Siemens.
Goed voor 2.500 banen. Tetarom II (12 hectare) heeft als grootste investeerder de Amerikaanse multinational Emerson, dat intussen al een tweede bedrijf neerpoot om elektrische generatoren te bouwen voor windturbines. Redec (het ‘Romania and Emerson Design and Engineering Centre’) stelt meer dan 100 ingenieurs tewerk.
De algemeen directeur van de drie Tetarom-parken, legt ons uit wie de parken bestuurt, en wat de vestigingscriteria zijn. “De provincie Cluj is hoofdaandeelhouder, met als kleinere aandeelhouders de lokale overheden en universiteiten. Vandaag beheren we 150 hectaren. Maar we dromen ervan de hele vallei, zo’n 700 hectare, te ontwikkelen. We hanteren strikte toegangsregels in onze drie parken: geen ondernemingen met lage toegevoegde waarde, zoals bouw- of textielbedrijven, we zetten in op hightech.
More info on www.cibr.be
or mail cibr@telenet.be
maandag 14 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten