Het B2B e-factureringsregime in Roemenië ondergaat veranderingen met de implementatie van nieuwe regelgeving en sancties. De lancering zal in twee fasen plaatsvinden, gepland voor 2024. De onlangs uitgevaardigde noodverordening 115/2023 van de regering heeft verschillende wijzigingen ingevoerd, zoals vrijstellingen voor vereenvoudigde facturen, export, niet-ingezeten partijen en B2C-transacties. Bovendien is de termijn voor het opleggen van boetes verlengd tot juli 2024. Dit artikel geeft een diepgaande analyse van de e-factureringsregeling in Roemenië, met inbegrip van de opstartfasen, vereisten, boetes en de handleiding voor gebruikers die door het ministerie van Financiën is uitgebracht.
Stap 1: Snelle rapportage (januari 2024 - juni 2024) voor B2B e-facturering in Roemenië
Vanaf januari 2024 gaat de eerste fase van het Roemeense B2B e-factureringssysteem van start, waarbij de nadruk ligt op het snel rapporteren van binnenlandse leveringen. Binnen dit tijdsbestek moeten bedrijven hun facturen binnen vijf werkdagen na uitgifte in XML-formaat indienen, naast de standaard papieren factuur. Deze rapportage zal plaatsvinden op de Virtual Private Space (SPV) binnen het RO e-factuursysteem. Het is belangrijk om op te merken dat deze verplichting alleen geldt voor binnenlandse leveringen en dat er uitzonderingen zijn voor export en intracommunautaire leveringen.
Om een naadloze overgang te bevorderen, heeft de Roemeense regering besloten om tot 31 maart 2024 geen boetes op te leggen voor niet-naleving. Deze periode van clementie geeft bedrijven de kans om zich aan te passen aan het nieuwe rapportagesysteem en te zorgen voor naleving zonder de extra druk van onmiddellijke gevolgen. Niettemin is het noodzakelijk dat bedrijven zich op de hoogte stellen van de bijgewerkte regelgeving en zo snel mogelijk beginnen met het doorvoeren van de vereiste aanpassingen.
Stap 2: Vroegtijdige indiening van
elektronische facturen (juli 2024) voor B2B e-facturering in Roemenië
De volledige implementatie van de tweede fase van het Roemeense B2B e-factureringsregime is gepland voor juli 2024. Als onderdeel van deze fase moeten bedrijven vooraf goedgekeurde elektronische facturen indienen via het eFactură platform. Papieren facturen zullen niet langer als geldig worden beschouwd voor de naleving van de belastingwetgeving. Om aan de regelgeving te voldoen, moeten facturen in het CIUS_RO formaat, dat is gebaseerd op UBL 2.1 of CIN formaat, naar het overheidsportaal worden gestuurd voor goedkeuring. De ingediende facturen ondergaan basisvalidatieprocedures om de nauwkeurigheid en juiste opmaak te garanderen.
Er moet worden opgemerkt dat de noodzaak voor overheidscontroles vooraf mogelijk wordt afgeschaft tegen januari 2026 om samen te vallen met de voorgestelde ViDA-vereiste (VAT Information Exchange System) om overheidscontroles vooraf volledig af te schaffen tegen 2028. Deze mogelijke wijziging sluit aan bij de wereldwijde beweging in de richting van onmiddellijke rapportering of voorlopige verkoopfacturen die aan de belastingautoriteiten worden voorgelegd voor documentatie en fundamentele verificatieprocessen.
Boetes en uitzonderingen**
Roemenië heeft gevolgen ingevoerd voor niet-naleving van het nieuwe B2B e-facturatiesysteem. Om bedrijven echter genoeg tijd te geven om zich aan te passen, is de termijn voor boetes verlengd tot juli 2024. Het is noodzakelijk dat bedrijven de mogelijke boetes voor niet-naleving begrijpen en proactief stappen ondernemen om aan de bijgewerkte regelgeving te voldoen.
In een poging om het e-facturatieproces te stroomlijnen en de lasten voor bedrijven te verminderen, zijn er verschillende vrijstellingen geïmplementeerd. Dit omvat vereenvoudigde facturen voor goederen en diensten, evenals voor export, niet-ingezeten tegenpartijen en B2C-transacties, die allemaal zijn vrijgesteld van de e-factureringsvereisten. Deze vrijstellingen werden ingevoerd met de bedoeling het algemene proces te vereenvoudigen.
Handleiding
voor gebruikers
Het Roemeense Ministerie van Financiën heeft een gebruikersgids uitgebracht om bedrijven te helpen bij het begrijpen en uitvoeren van de nieuwe regelgeving voor e-facturatie. De gids bevat instructies over registratie, toegang tot het e-facturatiesysteem, het gebruik van de gratis factureringsapplicatie, het maken van XML-facturen, het downloaden van facturen, het converteren naar PDF, archivering, veelgestelde vragen en andere relevante details. Bedrijven wordt aangeraden deze gids te raadplegen voor een naadloze overgang naar het vernieuwde e-facturatiesysteem.
EU-autorisatie
en wettelijke goedkeuring
Het B2B-regime voor e-facturering in Roemenië heeft groen licht gekregen van zowel het parlement als de president door de goedkeuring van de noodzakelijke wetgeving. Daarnaast heeft de Raad van de Europese Unie Roemenië gemachtigd om verplichte binnenlandse elektronische btw-facturering in te voeren vanaf 1 januari 2024. Deze machtiging was cruciaal omdat Roemenië hierdoor kon afwijken van specifieke artikelen van de btw-richtlijn van de EU die de implementatie van door de overheid verplichte e-facturering beperken. Roemenië heeft deze machtiging voor het eerst aangevraagd in 2022, met het oorspronkelijke plan om in juli van datzelfde jaar van start te gaan.
Daarnaast heeft de Europese Unie een voorstel gedaan om lidstaten vanaf januari 2023 geen toestemming meer te laten vragen als ze afwijken van de richtlijnen van de EU btw-richtlijn met betrekking tot e-facturering. Deze voorstellen maken deel uit van de initiatieven voor BTW in het digitale tijdperk met als doel een rechtvaardiger en effectiever belastingstelsel binnen de EU.
De
evolutie van B2B e-facturatie in Roemenië
In een proactieve poging om frauduleuze activiteiten te voorkomen, heeft Roemenië maatregelen genomen om fraude in specifieke sectoren aan te pakken. Tegen juli 2022 heeft de belastingdienst van het land, ANAF (Agenției Naționale de Administrare Fiscală), het gebruik van B2B e-facturering verplicht gesteld in kwetsbare sectoren, waaronder groenten, fruit, wortels, eetbare knollen, andere eetbare planten, alcoholische dranken, minerale producten, nieuwbouw, kleding en schoeisel. Het hoofddoel van deze eerste implementatie was het bestrijden van belastingontduiking en het bevorderen van transparantie binnen deze sectoren.
Roemenië heeft onlangs een systeem ingevoerd dat e-transport heet en vergelijkbaar is met de e-Way Bill van Hongarije en India, naast e-facturatie. Dit systeem, ook bekend als het elektronisch goederenverkeerregister, verplicht bedrijven om hun risicovolle goederenbewegingen aan te geven via een door de ANAF ingediend XML-document. De uitrol van e-transport is gestart op 1 juli 2022.
E-facturering
in Roemenië en de EU: Vooruitblik
Het B2B e-factureringssysteem in Roemenië is een cruciale stap om de belastingstelsels te moderniseren en belastingontwijking aan te pakken. Door de implementatie van elektronische facturen vooraf en de vaststelling van consequenties voor niet-naleving probeert Roemenië de belastingprocedures te vereenvoudigen en de verantwoordingsplicht te vergroten.
De EU onderneemt momenteel stappen om de regels voor digitale rapportage en doorlopende transactiecontroles tussen haar lidstaten te harmoniseren. Dit proces, dat in 2028 afgerond moet zijn, heeft als doel om een meer gestroomlijnd en consistent belastingstelsel in de hele EU te creëren.
Kortom, bedrijven die actief zijn in Roemenië moeten zich informeren over de onlangs geïmplementeerde regelgeving voor B2B e-facturatie en beginnen met de voorbereidingen. Door de fasen, criteria, gevolgen en vrijstellingen te begrijpen, kunnen bedrijven een naadloze overgang naar het vernieuwde systeem garanderen. Het raadplegen van de handleiding die door het Ministerie van Financiën is uitgegeven, is van onschatbare waarde tijdens deze overgangsperiode. Uiteindelijk laat de toewijding van Roemenië aan e-facturatie zien dat het de naleving van de belastingwetgeving wil verbeteren en een transparanter zakenlandschap wil creëren.
Contacteer frjacobs@telenet.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten